Care este cel mai bun material pentru izolatie? Iata o intrebare pe care si-o pun nu doar constructorii, ci si toti cei care doresc sa izoleze termic si fonic o locuinta sau un imobil. In cele ce urmeaza vom realiza o comparatie intre polistiren si vata minerala, cele mai utilizate materiale termoizolate.
Polistiren – Avantaje si dezavantaje
Polistirenul are o rata mica de absorbtie, astfel ca, desi este expus umezelii si apei, nu isi pierde proprietatile izolatoare.
Cu toate ca este un material artificial obtinut prin procesarea petrolului, nu contine substante ce pot fi daunatoare mediului. Polistirenul este foarte usor si are proprietati mecanice bune. Totusi, capacitatea de izolare nu este neaparat mare, iar coeficientul de absorbtie al vaporilor este scazut. Temperaturile mai mari de +80C il pot distruge, la fel si majoritatea solventilor organici. Varietatile de polistiren CS (10)70 sau CS (10)80 satisfac nevoile standardului EN 13163 si pot fi folosite in cadrul sistemelor de incalzire.
Este un material ignifug, asa ca nu reprezinta un risc in caz de incendiu.
Vata minerala – Avantaje si dezavantaje
Vata minerala este rezistenta la temperaturi inalta. Realizata din piatra naturala, incepe sa se topeasca doar dupa 2 ore dupa expunerea la temperaturi mai mari de 1000 grade Celsius. Rezistenta termica a liantilor si a agentilor hidrofobi este mai mica.
Vata minerala este un material ignifug. Insa este si foarte rezistenta la majoritatea substantelor chimice. Coeficientul de absorbtie a vaporilor este foarte ridicat, permitand trecerea libera a vaporilor de apa (apa din atmosfera este absorbita mult mai greu).
Durabilitatea este una relativ scazuta. Totusi, datorita structurii fibroase, vata minerala are capacitati bune de izolare fonica, satisfacand standardele EN 13162 pentru gama CS (10)40.
Polistiren sau vata minerala?
Ce material alegem pentru izolatie? Depinde de natura cladirii ce urmeaza a fi izolata. Astfel, este recomandat sa utilizam vata minerala pentru structuri inalte, spatii pentru birouri, scoli, spitale, cladiri pentru evenimente, uzine de tratare a apei, piscine publice, bucatarii catering, spalatorii de masini, acolo unde nivelul de umiditate este unul ridicat. Aceste sisteme hidroizolatoare trebuie instalate in interior, deoarece vata minerala este vulnerabila la condensul vaporilor de apa, fapt ce ii poate reduce din eficienta izolarii termice.
Polistirenul ramane cea mai ieftina si eficienta metoda de izolare pentru locuinte (case, blocuri). Este un material sigur si rapid de instalat, asigurand o buna izolatie termica si fonica.